Hallo allemaal,
Ik heb zelf erg gemerkt dat boeken geschreven door Nederlandse auteurs in het Nederlands vaak gewoon minder goed zijn dan Engelse literatuur.
Ook toen ik voor school moest lezen vond ik het altijd gewoon vervelend om die boeken te lezen, ondanks dat ik regelmatig mijn eigen boeken mocht kiezen. Bij Engels was het trouwens geen probleem, want daar had ik altijd wel een boek gevonden die ik oprecht leuk vond om te lezen.
Dus ik wilde vragen, welke Nederlandstalige boeken (die niet vertaald zijn naar het Nederlands!) zijn nou echt gewoon goed en leuk om te lezen?
Ik begin wel:
- De Meeste Mensen Deugen
- Leve De Koning
- Aleksandra
- Het bestverkochte boek ooit
- Concept M
- De Eliminatie
- Het is oorlog, maar niemand die het ziet
- Cop vs Killer (ondanks de Engelstalige titel is het een Nederlandstalig boek)
De Heks van Limbricht is goed. Vertelt het verhaal van de laatste vrouw die als heks is veroordeeld in NL, in midden Limburg.
Wat je over het algemeen minder goed vindt aan Nederlandse auteurs, vertel je er niet bij. Daarnaast blijft het subjectief wat goed/slecht is. Om die reden wat boeken uit verschillende genres genoemd die ik recent heb gelezen.
Maatschappij:
- Je hebt wel iets te verbergen: Over het levensbelang van privacy, Maurits Marlijn
Omdat je in je lijst ‘Het best verkochte boek ooit’ en ‘De meeste mensen deugen’ noemde, moest ik aan dit boek denken. De titel zegt het al…
Horror
- Hex, Thomas Older Heuvels
Over een dorp in Berg en Dal, een vloek, een heks die spontaan in iemands huis kan verschijnen en jongeren die hiermee viraal willen gaan. Het eind is een groot horrorfestijn. Leuk feitje: de plekken in het boek kan je in het echt bezoeken.
Thriller
- IV, Arjan Lubach
Op een spannende manier meer te weten komen over hoe onze democratie tot stand is gekomen. Een pagetunner! Beetje in de stijl van Dan Brown geschreven.
Roman
- Honolulu king, Anne Ginne-Goemans
Lachen met oudjes, terwijl er ook een serieuze ondertoon aanwezig is. Over een groot geheim van iemand en of je dit nu wel of niet moet vertellen. Over wrok die je uit het verleden kan meenemen en de impact ervan op het heden.
- Eland, Lykele Huis
Mensen roddelen en liegen maar. Deze jongen besluit om alleen maar de waarheid te spreken, want iedereen wordt maar verdrietig van geheimen.
Non-fictie
- Man o Man, Nathan Vos
Een boek voor een stuk bewustwording, omdat we veelal op automatische piloot leven, we vaak minder in verbinding met de ander en onszelf staan en omdat iets dat was, niet nogsteeds zo hoeft te zijn.
Vals licht - Joost Zwagerman
De Eetclub - Saskia Noort
Goeie draad dit. Ik lees niet veel NL schrijvers maar wil toch wel graag de Ontdekking van de Hemel van Mulisch toevoegen. Een linguïstisch meesterwerk.
De Verborgen Universiteit was best leuk toen ik tiener was
Wees Afgrondelijk, een meesterwerk als je het mij vraagt. (Non-fictie over maatschappij, filosofie en politiek)
In 2015 brak hij internationaal door met zijn baanbrekende kritiek op het cultuurmarxisme, Avondland en Identiteit.
Hij schreef over de nieuwe preutsheid en het failliet van het feminisme, over economie, islam en globalisering.
Klinkt als een dertien-in-een-dozijn-boek van een typische FvD-wappie.
Om hem zelf maar te citeren:
Ik denk onderhand dat er echt mensen letterlijk moeten worden uitgeschakeld zodat hun posten vrijkomen en dan zo systematisch dat hun opvolgers niet uit dezelfde bubbel kunnen worden gerekruteerd. Alle analyses voeren tot die sombere conclusie. Hard maar waar.
Ik denk dat ik deze complotdiarree oversla.
Waarom maakt het schrijven over actuele thema’s iemand een wappie?